Найпростіший шлях - це створення набору веб-сторінок засобами мови HTML. Але створені таким чином сайти важко поновлювати, вони не можуть містити інтерактивні елементи. Створення пристойного сайта вимагає достатньо високої кваліфікації веб-дизайнера та певних знань із програмування. Більш сучасна технологія - використання  систем управління вмістом (контентом) (англ. Content management system, CMS). Розробка власної системи, чи навіть адаптація однієї з вільно поширюваних CMS - ще складніша задача, що вимагає фахових знань із програмування та адміністрування мережних додатків. Для спрощення створення офіційних сайтів (Інтернет-представництв) установ загальної середньої освіти області в лабораторії інформаційних та комунікаційних технологій створено функціональну модульну СMS "Web Likt". При створенні системи частково використано програмні модулі, що поширюються за відкритою ліцензією GNU (Open Source). Система має панель управління з авторизованим доступом та набір шаблонів. Засобами панелі управління можливо реалізувати всі операції з контентом (створення, редагування, форматування, завантаження файлів з графічними об'єктами, відео, аудіо) та повне редагування шаблонів, що дозволяє створити сайт будь-якої складності та рівнів вкладення категорій і повністю змінювати дизайн сайта.

Наберемо адресу сайта, наприклад сайта школи №1 м.Калинівки sch1.kledu.vn.ua. Побачимо:

Створення сайтів закладами освіти

Це - зразок, оформлений на основі одного з шаблонів, що додані до CMS.

Далі можна переглядати матеріали сайта, використовуючи навігацію. Це, власне, звичайний режим користування сайтом, доступний усім відвідувачам.

Робота з панеллю управління сайтом

Панель управління сайтом (власне, CMS) дозволяє:

  • створювати сторінки сайта в режимі екранного редагування («маєш те, що бачиш»), або в режимі редагування коду сторінки в форматі HTML;
  • редагувати раніше створені сторінки та розділи сайта;
  • створювати нові категорії (розділи) сайта та підрозділи в створених розділах;
  • редагувати меню сайта;
  • обирати шаблон сайта з набору вже готових шаблонів;
  • редагувати наявні шаблони та файли стилів сайта. Тим самим можна повністю міняти структуру, зовнішній вигляд та дизайн сайта.

Для переходу до панелі управління сайтом наберемо в адресній стрічці браузера URL назва.домен.vn.ua/admin (у нашому випадку sch1.kledu.vn.ua/admin). Ми потрапимо на сторінку авторизованого входу.

Створення сайтів закладами освіти

Увага! Логін та пароль вам повідомлять, у подальшому ви зможете його змінити. Не повідомляйте ці дані стороннім особам! Зловмисники можуть повністю знищити ваш сайт або використати його для неправомірних дій!

Якщо логін і пароль введені коректно, ви потрапите на початкову сторінку панелі керування сайтом.

Створення сайтів закладами освіти

У розділі Налаштування ви можете змінити назву сайту, логін та пароль адміністратора та обрати один із запропонованих шаблонів оформлення.

Створення сайтів закладами освіти

Після завершення змін необхідно натиснути Вийти.

У розділі Початок можна створювати та вилучати категорії (підрозділи сайта) і сторінки, редагувати існуючі категорії та сторінки, завантажувати при цьому графічні об'єкти, редагувати меню. Також можна вносити зміни в обраний шаблон сайта та файл каскадних стилів, тобто повністю змінити зміст і зовнішній вигляд сайта.

Наприклад, ми маємо бажання додати до сайту розділ (категорію) «Наші учителі». Послідовність дій:

Створення сайтів закладами освіти

Для пошукових систем коротко заповнюємо поля Опис та Ключові слова. Якщо бажаєте, щоб посилання на цю категорію з'явилося в меню, поставте відповідну відмітку, натисніть Додати категорію.
Отже, у вас з'явилась нова категорія в меню (якщо ви обрали цей режим). Посилання можна внести  до меню вручну, обравши режим Редагування меню.

Для створення нової сторінки слід обрати у розділі Початок ту категорію, до якої повинна належати майбутня сторінка, а потім обрати режим Додати сторінку.

Сторінка створюється аналогічно сторінці категорії, шляхом редагування в візуальному режимі або безпосередньо в HTML, обравши режим Джерело.
При роботі з редактором сторінок кожна з кнопок управління має спливаючу підказку (хінт), що з'являється при наведенні на кнопку курсора (рос. мовою). Саме за допомогою кнопок управління можна редагувати та форматувати текст, завантажувати на сайт фотографії, малюнки, флеш-анімацію, відео. Обмеження на розмір файлів, що завантажуються, - 10 Мб.

Завантаження зображень

Створення сайтів закладами освіти