Центр проведення олімпіад школярів
http://www.olymp.vinnica.ua/

Призначення системи:

Інтерактивний інтернет-ресурс http://www.olymp.vinnica.ua/ - система проведення інтелектуальних змагань школярів з використанням можливостей Інтернету (перша версія існує в мережі з 1999 року і постійно вдосконалюється). Реалізовано on-line перевірку розв'язків завдань з інформатики, проведення інтелектуальних змагань школярів, зокрема  щорічне  проведення (наказ МОН України №_638_від 06.11.02) Всеукраїнських Інтернет-олімпіад школярів з  інформатики (http://www.olymp.vinnica.ua/); Ідея використання  Інтернету для проведення інтелектуальних змагань  не нова і є суттєвою  складовою дистанційної освіти. Олімпіади з інформатики якнайкраще орієнтовані для використання при їх проведенні можливостей мережі, адже в будь-якому випадку учасники виконують завдання на комп'ютері, а результати їх роботи перевіряються автоматизованими системами. Це давно зрозуміли

Стартова сторінка www.olymp.vinnica.ua
Стартова сторінка www.olymp.vinnica.ua

організатори олімпіад з інформатики, і сьогодні практично всі олімпіади  вищих рівнів (Міжнародна олімпіада школярів з інформатики, етапи чемпіонату світу серед студентів з програмування (АСМ-олімпіади)  проводяться з використанням Інтернет / Інтранет технологій та спеціально створеного для цієї мети програмного забезпечення. Починаючи з 1998 року щорічно на сайті http://www.olymp.vinnica.ua/ , що належить до нашого освітнього порталу проводяться Всеукраїнські  інтернет-олімпіади з інформатики, що отримали назву NetOI.

3.2.2. Робота з системою проведення змагань

Учень, що бажає взяти участь у такій олімпіаді,  реєструється на сайті, завдання розміщуються в Інтернеті та  автоматично розсилаються зареєстрованим учасникам, які їх розв'язують самостійно, маючи можливість  багаторазової on-line перевірки  на авторському тесті, що входить до умови задачі. Це виключає неалгоритмічні помилки введення-виведення, що приносять багато прикростей на інших олімпіадах з інформатики.

Коли задача розв'язана, учасник надсилає її  один раз спеціально оформленим електронним  листом чи через веб-форму  на офіційну перевірку, після якої зміни  до підсумкової таблиці не вносяться, але учасник може самостійно провести в on-line режимі  на повному наборі тестів, що виключає потребу в апеляції. Журі має можливість відповідати на питання щодо уточнення умов задач в форумі олімпіади (http://forum.olymp.vinnica.ua/) та в реальному часі в чат-консультаціях (http://www.vinnica.ua/netoi), графік яких учасники отримують разом з умовами задач туру.

Сторінка on-line перевірки завдань олімпіади NetOI
Сторінка on-line перевірки завдань олімпіади NetOI

Фінальний тур проводиться за аналогічною схемою, але вже в реальному часі, учасники збираються в регіональних центрах проведення (як правило - обласних інститутах удосконалення учителів), і виконують завдання під контролем представників оргкомітету та журі. З 2002 р. олімпіади мають офіційний статус, проходять за наказом МОН України, а їх переможці отримують запрошення на 4-й етап Всеукраїнської олімпіади школярів з інформатики поза квотою своїх регіонів.

Система проведення олімпіади - складний програмний продукт, розміщення якого в мережі неможливе без наявності власної технічної площадки, жоден комерційний хостинг (не говорячи вже про безкоштовні) не може надати подібних послуг через потребу посилених заходів мережної безпеки, адже система в автоматичному режимі компілює та запускає на виконання надісланий учасником програмний код, а він може виявитися вельми деструктивним.

На сайті розміщено також постійно діючу систему on-line перевірки  задач з інформатики, що дозволяє організовувати різного роду  змагання, навчально-тренувальні збори та підготовку до олімпіад. Цією можливістю давно користуються в різних регіонах України та близького зарубіжжя (сайт має крім, української, ще й російськомовну версію).

Слід відмітити, що подібних on-line систем перевірки задач з інформатики в Інтернеті є зовсім небагато у українському сегменті  на момент написання статті -  жодної, а ті, що є в мережі - як правило, англомовні, і орієнтовані в основному на студентську молодь.

На сайті також розміщено повні архіви всіх раніше проведених олімпіад, та повні архіви всіх Всеукраїнських олімпіад з інформатики, величезна кількість інших матеріалів, зокрема регіональних, які, як правило, мало відомі за межами регіонів, де відбувалися, матеріали Всеукраїнських турнірів юних інформатиків.